Waarom de No-scalpel methode?

Je wordt bij Snipmeister geholpen met de no-scalpel methode. Bij de traditionele sterilisatie wordt er aan beide kanten van de balzak een sneetje gemaakt om bij de zaadleider te komen. Met de no-scalpel methode maken we een opening van minder dan 1 cm in het midden van balzak waardoor we beide zaadleiders halen.
Wanneer deze methode wordt vergeleken met de traditionele sterilisatie methode dan zien we:
  • minder complicaties1
  • minder pijn, zowel tijdens als na de behandeling1
  • sneller herstel1
In o.a. de Verenigde Staten is deze methode populair. Inmiddels hebben we ruim 1000 sterilisaties uitgevoerd.  

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandSnipmeister is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Hoe werkt een sterilisatie bij een man?

Tijdens een sterilisatie worden de zaadleiders onderbroken. Na de sterilisatie kun je nog gewoon klaarkomen met het vocht dat in de zaadblaasjes en prostaat gemaakt wordt. Het verschil is dat er dan geen zaadcellen meer in zitten. Hierdoor ben je niet meer vruchtbaar en kun je geen kinderen meer krijgen.

De hoeveelheid vloeistof die er na de sterilisatie tijdens het klaarkomen uit je penis komt is maar een heel klein beetje minder dan daarvoor. Dat komt doordat meer dan 97% van het vocht door de zaadblaasjes en prostaat gemaakt wordt. Maar 1-3% van het sperma is zaadcellen.

Het gevoel tijdens het klaarkomen wordt niet beïnvloed. En je erectie, zin in seks en hormonen veranderen ook niet.


Welke handelingen verrichten jullie tijdens de ingreep?

Bij de no-scalpel methode die wij hanteren worden de onderstaande handelingen uitgevoerd. Als je het leuk vindt, kun je in dit filmpje zien hoe we de ingreep uitvoeren.  
  1. De penis wordt met een elastiekje voorzichtig aan je t-shirt vastgemaakt zodat deze niet voor de balkzak hangt.
  2. We controleren de testikels en zaadleiders.
  3. Tussen 3 vingers van de linker hand wordt de zaadleider gefixeerd. Daarna worden de huid en de zaadleider verdoofd.
  4. We controleren of er goed is verdoofd. Met een speciale ringvormige klem fixeren we de zaadleider.
  5. Met een puntvormig schaartje worden de verdoofde huid en zaadleider vervolgens aangeprikt.
  6. De opening wordt verder vergroot tot ongeveer 1 cm zodat de zaadleider in een lus naar buiten kan worden gebracht.
  7. Het bovenste deel van de zaadleider wordt aan de binnenzijde zorgvuldig dicht gebrand over ongeveer 6mm.
  8. De zaadleider wordt doorgebrand.
  9. De vliesjes, die van nature om de zaadleider lopen, worden als een soort condoom om de bovenzijde van de zaadleider heen gevouwen. Een titanium clipje ter grootte van een rijstkorrel wordt aangebracht.
  10. Zelfde stappen maar nu aan de andere zijde van de balzak.
  11. Je krijgt een gaasje op het wondje die door de strakke onderbroek op z'n plek gehouden wordt. Dit gaasje kun je de volgende dag na het douchen verwisselen.

Open einde

We laten het onderste (testiculaire deel) open. Daardoor kunnen de zaadcellen de balzak inlopen. Het zijn eiwitten die worden afgebroken. De vrijgekomen eiwitten worden vervolgens in het lichaam hergebruikt. Hier merk je niets van.

De gedachte achter het open houden van het onderste deel van de zaadleider is om de kans op zogenaamde stuwingsklachten te verminderen.

De kans dat de sterilisatie hierdoor faalt is niet verhoogd.

Laagst mogelijke faalkans & titanium clipjes

Je wilt natuurlijk niet dat de zaadleiders later weer aan elkaar groeien waardoor je weer vruchtbaar wordt. De vorm van occlusie (mucosal cautery of testicular end with fascial interposition) die we gebruiken kent de laagst mogelijke faalkans (0.0%-0.50%) en wordt door de American Urological Association aanbevolen.

Als je het filmpje goed hebt bekeken dan zul je zien dat we het bovenste deel aan de binnenzijde dichtbranden over ongeveer 6mm. Dit is een extra barriere voor de zaadcellen. Om dit bovenste deel vouwen we de vliesjes die er van nature al omheen lopen als een soort condoompje. 

De vliesjes clippen we vervolgens bij elkaar met een klein titaniumclipje ter grootte van een rijstkorrel. Titanium is inert materiaal wat inhoudt dat het lichaam er niet op reageert. Je zult ook geen problemen hebben met een MRI-scan of met douane poortjes. Na sommige buikoperaties krijgen mensen tot wel 60 van dergelijke titanium clipjes in hun buik. Er wordt al decennia gebruik van gemaakt bij sterilisaties of vaatoperaties. Daarnaast wordt er veel gebruik gemaakt van titanium bij implantaten in de mond, kunstgewrichten en hartkleppen.

Het clipje komt parallel aan het onderste deel van de zaadleider te lopen. Hierdoor zul je het clipje niet kunnen voelen.

Bronnen

Vergelijkend onderzoek toont minder complicaties bij de no-scalpel methode in vergelijking met de traditionele methode.

Maak vrijblijvend een afspraak

Vul het formulier in en kies een datum voor je sterilisatie. Uiteraard kun je ook eerst vrijblijvend een telefonische afspraak maken.
maak afspraak